بهطور كلي در فرهنگ ايرانيها، اعراب و تركها استفاده از لوازم آرايش بيشتر از كشورهاي غربي مورد توجه قرار ميگرفته است و اين روند تا به امروز ادامه پيدا كرده و حتي بسيار بيشتر هم شده است اما اين استفاده بيشازحد مشكلات فراواني را ايجاد ميكند. بنا به گفته عباس نجفي، رئيس سازمان مبارزه با قاچاق بسياري از لوازم آرايش مورد نياز بهصورت قاچاق وارد كشور ميشود و مصرفكننده نميتواند در مورد سلامت آنها اطمينان حاصل كند، چون روي آنها نظارتي وجود ندارد و به همين دليل احتمال آلودگيها و ابتلا به بيماريها از طريق لوازم آرايش بهخصوص در ايران بسيار زياد است. شايد دانستن هر كدام از اين خطرات باعث شود كه هنگام انتخاب لوازم آرايش كمي بيشتر دقت كرده و نيز براي حفظ سلامت خود هم كه شده كمتر از اينگونه لوازم استفاده كنيد.
كـدام پاككننـده را نخريــد؟
فراموش نكنيد بهتر است يك پاككننده آرايش خوب تهيه كنيد. زيرا خرجكردن پول بيشتر به نفع سلامت پوستتان خواهد بود. ماركهاي معروف تجاري لوازم آرايش، بهطور معمول پاككنندههاي خوبي نيز به بازار عرضه ميكنند. براي پاك كردن آرايش چشم از مواد پاككننده آرايش كه ويژه چشم است، استفاده كنيد. چشمان شما بسيار حساس هستند و نياز به مراقبت بيشتري دارند.
آرايش صورت شما مانند كرم پودر و رژ لب بهراحتي به وسيله پاككنندههاي آرايشي كه پايه آبي دارند، از روي پوستتان پاك ميشوند، ولي آرايش چشم مثل سرمه، ريمل و خط چشم نياز به مواد پاككننده قويتري دارند. اين مواد پاككننده بايد پايه روغني داشته باشند تا اين مواد آرايشي سمج را از چشمان شما پاك كنند. براي پاك كردن آرايش يك تكه پنبه يا پد پنبهاي را به مواد پاككننده آغشته كنيد و روي پوست صورت، اطراف چشم و گردن خود بكشيد. درصورتي كه با اين روش، آرايش شما پاك نشد چند نقطه از ماده پاككننده را در چند جاي صورتتان بگذاريد، سپس با يك گلوله پنبه مرطوب آن را در تمام صورتتان پخش كنيد با اين روش حتي مواد آرايشي نفوذ كرده به منافذ پوستتان نيز خارج ميشوند.
الكلدار نخريد
پاك كنندههايي را كه در آن الكل به كار رفته است، خريداري نكنيد. اين پاك كنندهها گرچه باعث ميشوند در سطح پوستتان احساس تازگي كنيد ولي در طولانيمدت موجب خشكي پوست شما ميشوند. همچنين كساني كه پوست حساسي دارند بايد هنگام خريد پاك كنندهها دقت بيشتري به خرج دهند. ميتوانيد نمونه اين محصولات را روي پوست بازويتان امتحان كنيد و اگر به آن حساسيت نداشتيد، آن را خريداري كنيد.
مشكلاتي كه سايه چشـم ايجاد ميكند
مصرف انواع سايههاي رنگي، بهويژه انواع ضدآب آنها ميتواند علاوهبر قرمزي، تورم و خارش، فرد را دچار خشكي و پوستهريزي و تغيير رنگ بارز در ناحيه اطراف چشم كند. البته آسيب به لايههاي محافظ پوست ميتواند زمينهساز ايجاد عفونتهاي ميكروبي و قارچي نيز باشد و اين واكنش بهويژه در فصول گرم تشديد ميشود. متاسفانه استفاده از لنزهاي رنگي و مژههاي مصنوعي بهويژه با روش كاشت مصنوعي نيز زمينه را براي بروز انواع واكنشهاي پوستي و حتي ريزش مژههاي فرد و عفونت داخلي و اطراف چشم فراهم ميكند و اگر همزمان از خط چشم و ريمل هم استفاده شود، اين واكنشها تشديد خواهند شد. برخي از سايهها بهدليل وجود مواد رنگي يا معطر در آنها، بعد از قرار گرفتن فرد در معرض اشعه آفتاب، لكهاي پوستي ايجاد ميكنند. اين لكها و چروك زودرس و خشكي ايجادشده در ناحيه اطراف چشم، ميتواند نماي ناخوشايندي بهوجود آورد.
كدام محصول آرايشي بدون عوارض است؟
يك فرآورده آرايشي مرغوب بايد غيرحساسيتزا (هيپوآلرژيك)، غيركومدوژن (يعني موجب دانههاي سرسياه پوستي نشود) و غيرآكنهزا (يعني باعث جوش صورت نشود) باشد. به عبارت ديگر اين فرآوردهها بايد حداقل حساسيتزايي را داشته باشند؛ منافذ پوست را نبندند و موجب پيدايش جوش در چهره نشوند. استفاده از محصولات آرايشي خوشبو چندان توصيه نميشود چون اغلب مواد آرايشي تقلبي در زيرزمينها و با مواداوليه بسيار نامرغوب توليد ميشوند. گاه بوي اين مواداوليه آنقدر نامطبوع است كه سازندگان مجبور ميشوند براي پوشاندن و مخفي كردن آن از عطرها و مواد بودار مختلف در فرآوردههاي آرايشي استفاده كنند تا خوشايند مصرفكننده شود.
تقلبـيها را بشناسيـد
محصولات قانوني كه ليبل وزارت بهداشت را
دارند، ميزان سرب موجود در آنها كمتر از ميزان مجاز است و به هيچوجه
خطرناك نيستند. البته اين قضيه در مورد آرسنيك هم مصداق دارد كه ميزانش
نبايد بيشتر از ۱۰PPM باشد ولي بهطور كلي سرب به هيچوجه خاصيت ايجاد
سرطان پوست را ندارد و فقط بهدليل اينكه ممكن است در محصولاتي مثل رژ لب
كه خورده و جذب دستگاه گوارش ميشوند، ايجاد مسموميت كند. با اين اوصاف و
با توجه به مصرف فراگير لوازم آرايشي در ايران، متخصصان داخلي عقيده دارند،
آنچه در مصرف لوازم آرايشي اهميت بيشتر دارد، استفاده از محصولات
استانداردي است كه مجوز وزارت بهداشت را دارند، با اين استدلال استفاده از
ماركهاي معروف همچنان بهتر از استفاده از ماركهاي بينام و نشان است.
لوازم آرايش ضدآب نخريد
سايههاي كمرنگ، پودري و مات كمتر حساسيتزا هستند. بهطور كلي استفاده از محصولات آرايشي محلول در آب كمتر از مواد آرايشي غيرقابل شستوشو ايجاد حساسيت و آسيب پوستي ميكنند، زيرا براي پاك كردن خط چشمها و ريملهاي واترپروف (غيرقابل شستوشو با آب) نياز به حلالهايي است كه بهخودي خود ميتوانند موجب حساسيت و آسيب به پوست شوند. به ياد داشته باشيد، ساير مواد حساسيتزا و آزاردهنده نيز ميتوانند از طريق انگشتان با ناحيه اطراف چشم تماس پيدا كنند.