باسمه تعالی
آیین نامه پیشنهادی
ساماندهی فعالیت های عرصه
سلامت – بهداشت – زیبایی
«منشور سبز»
جهاد اقتصادی
سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ی ایرانی
پیشنهاد دهنده : شرکت مهدکارآفرینان پگاه پایا «مکاپ»
به سفارش : وزارت کشور «اداره ترویج فرهنگ عفاف و حجاب»
کمیته ساماندهی فعالیت های آرایشگران کشور
طلیعه :
حمد و سپاس شایسته و سزاست مرخدای رحمان را هستی بخشی که به نور واسعه ی خویش جهان را سرشار از تکامل و اعتدال بیافرید و به بهترین نحو ، زیبا بیاراست همو که :
زیباست و زیبایی را دوست دارد
و درود و سلام جاویدان نثار رسول مکرم اسلام (ص) و فرزندان و اهلبیت (ع) او و همه ی رهپویان رهبران الهی ، اولیاء و اوصیاء بزرگوار خاصه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و رهبر فرزانه ی انقلاب .
مقدمه :
بی شک در شرایطی که رهبر فرزانه ی انقلاب سال ۱۳۹۰ را جهاد اقتصادی و آغاز تحول بنیادی در عرصه ی ساماندهی های کاری ، شغلی و حرفه ای نامگذاری فرموده و سال ۱۳۹۱ را در ادامه ی همان مسیر روشن سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نامگذاری فرمودند . ما را برآن داشت تا با توجه به داشته هایمان و سرمایه های ملی کشورمان با برقراری نظامی هدفمند در جهت تحولی جدی و بنیادی و بهره مندی از فرصت های موجود و حتی تبدیل تهدیدات به فرصت ها و سرمایه های مادی و معنوی ، امکان تعالی و تحقق برنامه ها مطابق با سند چشم انداز ۲۰ ساله ی نظام را بیش از بیش فراهم نماییم .
لذا توجه به لزوم ساماندهی فعالیت های عرصه ی سلامت – بهداشت و زیبایی که قطعاً بر سلامت فردی و اجتماعی و برقراری امنیت و سلامت اجتماعی و پایدار نافذ و موثر است در نوع خود به پایداری تحولات مذکور کمک شایانی خواهد نمود .
بنابراین تدوین آیین نامه ساماندهی فعالیت های آرایشگران یا همان فعالان عرصه سلامت ، بهداشت و زیبایی با هدف ایجاد تسهیل و امنیت از یک سو و کنترل کاهش در مهار انواع آسیب های اجتماعی و فرهنگی و حتی اقتصادی مرتبط با این عرصه که مولود غفلت و بی توجهی استوترویج فرهنگ غنی عفاف و حجاب و مدگرایی ایرانی اسلامی و حتی تحکیم روابط خانوادگی گامی رو به پیشرفت و تعالی و برخورداری از امتیازات ملی ایران اسلامی است .
امید است با ملاحظه ی همه ی شرایط ، امکان خدمتگزاری بیشتر به مردم عزیز و حمایت از فعالان عرصه ی سلامت ، بهداشت و زیبایی بیش از پیش فراهم گردد ونهادهای ناظر و حامی نیز با زمینه سازی مناسب بسترهای مشارکت هدفمند ( دولت و مردم ) ، تحقق هر چه بیشتر آن را فراهم نمایند .
«ان رحمت الله قریب من المحسنین »
الف – ساختار و تشکیلات :
۱- تشکیل کمیته ساماندهی فعالیت های آرایشگران کشور :
شامل ریاست یا نماینده ی تام الاختیار نهادهای :
– از وزارت کشور ( قائم مقام محترم وزیر در امور فرهنگی و اجتماعی ).
– از وزارت کشور ( ریاست محترم اداره ترویج فرهنگ عفاف و حجاب ).
– از وزارت صنعت، معدن وتجارت(رییس اصناف) .
– از اصناف 🙁 بسیج اصناف – اداره امر به معروف و نهی از منکر – اصناف کشور و کمیته اصناف) .
– از نیروی انتظامی ( فرماندهی ناجا یا فرماندهی اماکن عمومی یا معاونت اجتماعی ناجا).
– از وزارت بهداشت و درمان ( معاونت بهداشت ، غذا و دارو ).
۲- نحوه فعالیت کمیته :
– هر سال یک بار جلسه هماهنگی و تصویب مواد و نکاتی که در جهت ساماندهی فعالیت آرایشگران نافذ است، تشکیل می گردد.
– معرفی یک نفر نماینده ی تام الاختیار توسط هر یک از نهادهای عضو کمیته ساماندهی جهت تشکیل کارگروه تخصصی ساماندهی فعالیت آرایشگران به منظور بررسی نهایی و پیگیری اجرای مصوبات با هدف استمرار مصوبات و استمرار طرح ساماندهی فعالیت های آرایشگران در سراسر کشور .
– انتخاب رییس کمیته ساماندهی در جلسه ی اول و به همین تناسب تعیین رییس کارگروه جهت هماهنگی های لازم میان نهادها و ابلاغ مصوبات و پیگیری های لازم .
تذکر :
تمامی امور اداری توسط نهادی که تولیت و مسئولیت کمیته و کارگروه را عهده دار است انجام می گیرد .
۳- اعتبار مصوبات کمیته :
تمامی مصوبات کمیت حکم قانونی دارد و مراعات آن توسط همه ی دستگاه های عضو کمیته ساماندهی لازم الاجراء است .
فلذا مصوبات کمیته توسط رییس کارگروه به نهادها جهت دقت و مراعات و ارسال به ادارت کل تابعه اعلام می گردد .
ب – گردشکار اخذ مجوز فعالیت :
۱- متقاضیان تاسیس آموزشگاه های مراقبت و زیبایی ( آرایش و پیرایش ):
در حال حاضر مطابق ضوابط سازمان فنی و حرفه ای صورت می گیرد .
۲- متقاضیان تاسیس سالن زیبایی :
در حال حاضر مطابق ضوابط مجامع امور صنفی و اتحادیه ها مطابق قانون نظام صنفی صورت می گیرد .
علاوه برقوانین نظام صنفی چند ماده ی پیشنهادی جهت ساماندهی گردشکاروتأسیس سالن های آرایشی و آرایشگاه ها :
ماده اول – خودداری از صدور مجوز و پروانه صنفی برای متقاضیانی که قصد دارند در ساختمانی که حتی موقعیت اداری یا تجاری یا کارگاهی داشته وپیش تر نیز در آن مکان سالن و یا آرایشگاه زیبایی وجود دارد اقدام به تأ سیس سالن نمایند.
*مزایای این ماده:
۱–پیشگیری از اقدام به تداخل صنفی توسط واحد صنفی دوم آرایشی در یک ساختمان که به دلیل وجود رقبای دیگر در محل که باعث کسر در آمد و افت کسب و کارشده اند از اقدام به انجام سایر خدمات غیر مرتبط نظیر: فال گیری- فروش کالا – فروش قرص های لاغری و لوازم آرایشی – فروش و شوی لباس و لباس زیر زنانه و …
۲-پیشگیری از هر نوع آسیب اجتماعی واقع در محل نظیر:دعوا و نزاع – فحاشی و زد وخورد – بی توجهی به بهداشت و سلامت عمومی ساکنین مجتمع و ساختمان – قطع برق و انرژی ساختمان در بخش های مشاع – انواع تهدیدات لفظی و درگیری و … .
ماده دوم – اجرای طرح کاد :
متقاضی اولاً باید دارای مدرک و گواهینامه ی رسمی مهارتی آرایشگری از سازمان فنی و حرفه ای باشد ثانیاً از آنجا که مراعات استاندارد خدمات و مصرف مواد از اهمیت بالایی برخوردار است و ثالثاً توجه به کارآمدی و تخصص فرد ،لازم است متقاضی الزاماً ضمن ارائه ی مدرک مذکور به مدت یک سال و قبل از دریافت پروانه ی کسب طرح کارو دوره ی دستیاری و آشنایی با مهارتهای شغلی و حرفه ای و نحوه ی ارائه ی خدمات و مشتری مداری را در کنار پیشکسوتان و فعالان و افرادی که حداقل ده سال سابقه ی آرایشگری و سالنداری را تحت عضویت و نظارت اتحادیه دارند،یگذارند.
*مزایای مراعات این ماده :
۱- انتقال تجارب ارزشمند پیشکسوتان و فعالان و افراد مورد تأیید اتحادیه به متقاضیان نوپا و علاقمندان به تأسیس واحد صنفی ،انتقال سینه به سینه و چهره به چهره ی دانش و مهارت وکارایی افراد موفق به دیگران و آشناشدن با ضوابط و قوانین کسب و کار و محیط کار و نحوه ی مدیریت و مشتری مداری و مراعات بهداشت محیط کاری و …
۲- کاهش حداقل خطاء و لغزش در ارائه ی خدمات به مردم و مشتریان ،زیرا قطعاً با استانداردی که در آموزش و آزمون های فنی و حرفه ای وجود دارد ،اطلاق مطلق یادگیری و مهارت آموزی متقاضی و آمادگی کامل وی
بردایر کردن سالن و ارائه ی خدمات به مشتریان غلط است واین ادعا کاملاً در سیستم های رسیدگی به شکایات و مشکلات مطروحه از سوی مشتریان برآسیب های جسمی و جدی که توسط برخی آرایشگران به مشتریان در اثر جهل از دانش و مهارت بوجود آمده و یا ایجاد شده است کاملاً مشهود است.
۳- بی شک کاهش شکایات از این دست موجب کاهش بار فعالیت اضافی و غیرضروری از یکطرف و گرفتاری های طاقت فرسا از سوی دیگر برای اتحادیه هاست و قطعاً از سوی دیگر نیز تقویت فرایند بازرسی و نظارت را مستمر و قوی و نافذ می سازد.
۴- مراعات این مهم موجب کاهش هزینه های تحمیلی و رفتارهاو گرفتاری های فرسایشی و طاقت فرسای دیگر است.که مثلث «آرایشگر- مشتری – اتحادیه ها » را درگیر می سازد.
*راهکارهای موثر در ساماندهی طرح کار :
الف – از آنجا که سپری کردن دوره ی کامل رشته ی مهارتی آرایش و زیبایی با توجه به استانداردهای مهارتی سازمان فنی حرفه ای در قالب ۷ رشته مهارتی ۱۸ ماه به طول می انجامد،متقاضیان تأسیس سالن و آرایشگاه می بایستی حتماً مبادرت به ارائه ی ۷ رشته ی مهارتی به اتحادیه ها جهت اخذ پروانه و مجوز فعالیت نمایند.
ب – متقاضی ای که فاقد مدارک ۷ رشته ی فنی و حرفه ای است ولی علاقمند به تأسیس سالن می باشدبه مدت ۳ سال به عنوان مباشر(ضمن دریافت کارت مباشر از اتحادیه )در یک سالن مجوز دار و قانونی زیر نظر آن آرایشگاه مبادرت به ارائه ی خدمات نموده و ضمن برخورداری از خدمات و مزایای بیمه ای ،حقوق بگیر باشد.
ماده سوم – هدفمند شدن حدود صنفی و نحوه ی اعطاء مجوز بهره برداری شعب تابعه ی آرایشگاههایی که متقاضی تأسیس شعبه در شهر و منطقه ی خود می باشند.
*مزایای اجرای این ماده :
۱- اجتناب از تداخل صنفی به دلیل عدم مراعات تعهد صنفی.
۲- دقت برنظارت صحیح برشعب آرایشگاهایی که به دلایل رقابتی و تبلیغاتی مبادرت به تأسیس متعدد شعب در راستای محل فعالیت خود و یا مجاور سالن های خود می نمایند.
ماده چهارم – تجدید نظر در سن متقاضی :
مطابق قانون سن متقاضی باید ۱۸ سال کمتر نباشد ،لازم به ذکر است که با توجه به این که متأسفانه بسیاری از دختران جوان متقاضی تأسیس سالن در سن مذکور به دلیل کمی سن توان مدیریت سالن و عهده دارشدن مسئولیت های خطیر این صنف را ندارند.چه بسا باتردد افراد معلوم الحال و فرصت طلب ،دچار لغزش و انحراف شوند و با توجه به حساسیت هایی که در این صنف مشهود است چنین اتفاقی دور از انتظار نیست فلذا پیشنهاد می شود به ملاحظه ی موارد مذکور و شرایط فعلی جامعه سن اعطاء جواز حداقل ۲۵ سال در نظر گرفته شود.
ماده پنجم – بهتر است متقاضیان تأسیس سالن آرایش «آرایشگاه» دارای شرایط زیر باشند :
۱- دارای گواهینامه ی کیفیت مهارت و اعتبار صنفی «افراد متقاضی برای آشنایی با کلیه قوانین صنفی و خدماتی زیر نظر مجامع امور صنفی دوره ها و کارگاه های آموزشی حداقل ۱۲ ساعت :«۶ ساعت کارگاه آموزشی و ۶ ساعت تئوری و قرائت جزوه و کتاب» همراه با آزمون را سپری نمایند .
۲- دارای کارت و پروانه خدمتگزاری یکساله باشد که سال به سال موظف به تمدید و موظف به شرکت در کارگاه به روز رسانی اطلاعات لازم صنفی و خدماتی باشد .
۳- تکمیل فرم ها و انجام سایر تعهدات مطابق ضوابط مجامع امور صنفی و اتحادیه ها .
۴- دارای کارت بهداشت باشد(البته ظاهراً در برخی شهرها فرد صرفاً با پرداخت مبلغ + عکس + کپی شناسنامه کارت بهداشت دریافت می کند بدون حضور در دوره ؟!-که به این مهم باید رسیدگی و توجه جدی شود) .
ماده ششم– متقاضیان تأسیس با توجه به توانمندیها و سرمایه گذاری هایی که می نماید به شرح ذیل توسط اتحادیه ها و مطابق شیوه نامه ی گرید بندی آرایشگران ، درجه بندی شوند:
۱- توجه به متراژ مکان .
۲- توجه به موقعیت مکان .
۳- توجه به امکانات و تجهیزات .
۴- توجه به کارایی و تخصص.
۵- توجه به میزان اشتغالزایی که نموده است .
۶- توجه به ابتکار عمل ، خلاقیت و مراعات اخلاق حرفه ای .
و با ملاحظه ی همان شرایط فوق الاشاره رتبه و درجه ی متقاضی معین گردد .
ماده هفتم – متقاضیان تأسیس سالن حسب توافق کمیته ساماندهی از تابلوهای متحدالشکلی که معین می گردد استفاده نمایند.
که متن آن باید مورد تایید اتحادیه باشد گرید ، رتبه و درجه ی تخصص خود را که از مجمع امور صنفی و یا اتحادیه اخذ نموده است را روی تابلو جهت اطلاع عموم درج نماید.
ماده هشتم– متقاضیان در فرم تعهدات خود حتماً مراعات نکات زیر را تعهد نمایند :
۱- مراعات شئونات اسلامی .
۲- ممنوعیت ورود آقایان در آرایشگاه های زنانه .
۳- خودداری از استعمال دخانیات .
۴- اجتناب از انجام هر نوع کار یا رفتار و عملی که با ارائه ی خدمات آرایش و بهداشتی و زیبایی منافات دارد نظیر : فالگیری – دعا نویسی – قمار و شرط بندی – طبابت پوست و تزریق های پوستی – معرفی و فروش لوازم و تجهیزات آرایش و بهداشتی که فاقد مجوز یا لیبل از وزارت بهداشت و وزارت صنعت،معدن و تجارت است و انجام خدماتی که مغایر با اصول شرعی ، بهداشتی و قانونی است .
۵- بکارگیری و استخدام نیروهای متخصص و متعهد به مراعات تعهدات کار فرما و دارای مدارک مثبته نظیر کارت بهداشت – کارت خدمتگزاری .
۶- خودداری و اجتناب جدی از هرنوع تبلیغ ماهواره ای و غیر واقعی که مصداق واقعی عوام فریبی باشد ( بهتر است هر نوع متن تبلیغ آرایشگاهها قبلا به تایید اتحادیه برسندو همچنین نهادهای دولتی بهتر است کانون های تبلیغاتی و موسسات و شرکت هایی که در زمینه ی تبلیغات فعالند را از تبلیغ سالن و آرایشگاه های فاقد جواز کسب برحذر دارند).«قانون منع تبلیغات سالن ها و آموزشگاه های فاقد مجوز قانونی»
۷- شرکت در دوره ها و کارگاه های آموزشی ارتقاء مهارت و آشنایی با قوانین صنفی و آداب شغلی و بهداشت توسط مجامع امور صنفی یا اتحادیه ها برگزار می گردد .
تذکر: بسیاری از پیشنهادات قطعاً در قانون نظام صنفی مستقیم یا غیر مستقیم به آنها اشاره شده ولی متأسفانه اعمال و اجرای دقیق و لازم نمی شوند.
۸ – در راستای توجه و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب به کسانیکه مصادیق بی بندوباری و بدحجابی بوده و حتی پرسنل و همکاران آنان نیز در مراعات شئونات اسلامی و اخلاقی اهتمام نداشته و به بدنامی شهره دارند به هیچ وجه مجوز فعالیت صادر نگردد.
ماده نهم – متقاضیان مطابق با استاندارد رسمی طریقه ی مصرف لوازم و تجهیزات آرایشی مبادرت به مصرف محصولات دارای مجوز رسمی نمایند .
تذکر : این استاندارد می بایستی از معاونت امور غذا و داروی وزارت بهداشت مطالبه گردیده و جهت بهره برداری در اختیار متقاضیان قرار گیرد و حتی بهتر است استاندارد مذکور در قالب کارگاه های آموزشی به افراد آموزش داده شود و متقاضی قبل از دریافت پروانه ی فعالیت این دوره را سپری نماید .
ماده دهم– متقاضیان ، مطابق استاندارد رسمی ارائه ی خدمات آرایشی مبادرت به انجام و ارائه ی خدمات آرایشی به مردم و مشتریان نمایند .
تذکر :
این استاندارد می بایستی از طریق نشست تخصصی کارگاههای آرایشگران متشکل از ( تعدادی از آموزشگاه داران و سالن داران حاذق) تدوین و جهت بهره برداری در اختیار متقاضیان قرار گیرد و حتی بهتر است استاندارد مذکور در قالب کارگاه های آموزشی به افراد آموزش داده شود و متقاضی قبل از دریافت پروانه فعالیت این دوره را نیز سپری نماید .
پیشنهاد مهم :
کسانیکه پیش از این پروانه فعالیت دریافت نموده اند حتماً جهت دریافت کارت خدمت گزاری و …. در دوره های مذکور حضور یابند
متقاضیان ،مکانی را جهت تأسیس آرایشگاه معرفی نمایند، که شرایط قانونی را دارا باشد .
یک پیشنهاد :
از آنجا که در برخی شهرها چند برابر آمار رسمی آرایشگران دارای مجوز فعالیت ، کسانی در منازل و غیره با عناوین: سالن – زیباکده – عروس سرا – آرایشگاه – انیستیتو زیبایی و امثالمهم نیز مبادرت به فعالیت می نمایند و شاید اغلب آن ها به خاطر نداشتن شرایط خرید و اجاره ی مکان با موقعیت تجاری قانون گریزی نموده و علی رغم تذکرات پیاپی مسئولین ذیربط در منازل مسکونی و غیره مبادرت به کسب و کار می نمایند و با عنایت به اینکه اغلب بانوانی که به هردلیل سرپرست خانوار به حساب آمده و به تامین معاش به این شغل تسهیل الوصول روی می آورند پیشنهاد می گردد . به ملاحظه ی موارد فوق و لزوم نظارت کیفی و ارزیابی عملکرد آرایشگران شرایط خاص هم به شرح ذیل اعمال گردد :
۱- متقاضی بتواند مکان با موقعیت اداری مشروط بر اینکه معارض ندارد نیز معرفی کند و عوارض شغلی خود را نیز بپردازد .
۲- متقاضی که به هر دلیل امکان معرفی مکان با موقعیت تجاری را ندارد ، مکان مناسب را به اتحادیه معرفی و با نامه اتحادیه عوارض شغلی را پرداخته و پروانه ی فعالیت یکساله دریافت نموده و همه ساله تمدید نماید .
ü متقاضیان قبلا بسیار دقیق با نحوه و پروسه ی اخذ مجوز و شرایط مکان و ضوابط آشنا گردند :
– اتحادیه ها متقاضیان را با ضوابط آشنا سازند .
– اتحادیه ها قبل از معرفی مکان به اماکن جهت تایید ، ابتدا خود مبادرت به بازدید از مکان نموده و در صورت مطابقت با ضوابط و شرایط ، مکان متقاضی را برای تایید نهایی به اداره اماکن معرفی نمایند .
– اتحادیه ها قبلا از لوازم و تجهیزات و امکانات متقاضی دیدن نموده و در صورت لزوم تذکرات لازم را به متقاضی داده سپس مبادرت به صدور پروانه ی فعالیت نمایند .
ج – پیشگیری ، نظارت – کنترل و ارزیابی :
علاوه بر قوانین مندرج در قانون نظام صنفی :
۱- مشارکت با نیروهای بسیج وستاد امر به معروف و نهی از منکر و معلمین شهرها و نواحی و شهرک ها جهت نظارت کیفی بر آرایشگاه ها به نحوی که قبلا این افراد به همراه بازرسان اتحادیه آموزش های لازم را ببینند تا در جریان بازرسی ها اعمال سلیقه و خدای نکرده برخوردهای سلیقه ای صورت نگیرد و آرایشگران و مدیران سالن های آرایشی دچار بد بینی – پناه بردن به دروغ و ظاهر فریبی و انجام رفتارهای غیر اخلاقی و غیر حرفه ای و غیر شرعی و غیر قانونی نگردند .
۲- کنترل ماه به ماه سالن ها و نظارت مستمر بر فعالیت های آرایشگران و درج امضا یا مهر بازرسی اتحادیه بر کارتکس ها یا فرم های مربوط به هر سالن و آرایشگاه .
۳- در جهت تحقق برنامه های جامع در ترویج فرهنگ عفاف و حجاب ،بازرسان محترم با دقت نظر محیط کاری آرایشگران – نحوه ی پوشش و رفتار فردی و حرفه ای آرایشگران را نیز مورد دقت نظر و توجه جدی قرار دهند و در صورت مشاهده ی هر نوع رفتار و مصادیق ابتذال و بی بندوباری مبادرت به اعمال قانون به شرح مندرجات بخش : (د- اعمال قانون برخورد با متخلفین )نمایند.
تذکر :
معلمین و فرهنگیان شاید بتوانند بهترین عناصر کمک رسان در بخش های مراقبتی و نظارتی و تذکر و راهنمایی و آمران امر به معروف و ناهیان از منکر باشند ونوع نگاه آنان که برخواسته از تعهد اسلامی و عقلانی است در امر ساماندهی نافذ افتد .
معمولا نگاه و رفتار معلمین کمتر آلوده به رفتارهای سلیقه ای است و می شود نکات مهم که در اولویت نظارت هاست را به آنان یادآور شد تا مطابق ضوابط رفتار نمایند نه سلایق شخصی .
یک پیشنهاد نافذ:
قطعاً نهادهایی نظیر : بهداشت –بازرسی اصناف – اتحادیه ها و … گروه بازرسی ویژه ای دارند که اغلب به سالن ها و مراکز مختلف جهت امر بازرسی مراجعه می نمایند اگر این توانایی نهادها و پتانسیل موجود یک پارچه مدیریت شوند قطعاً کنترل کیفی را شاهد خواهیم بود.
د- اعمال قانون و برخورد با متخلفین :
ضمن توجه به قوانین نظام صنفی و علاوه برآن در صورت مشاهده و بروز تخلفات شغلی و حرفه ای و اخلاقی و رفتارهای غیر شرعی و غیر قانونی وهر نوع رفتاری که مغایر با مصادیق عفاف و حجاب اسلامی است به شرح ذیل نیز پیشنهاداتی ارائه می گردد:
۱- مرتبه ی اول : تذکر زبانی ، بازرسان در گام اول مبادرت به تذکر زبانی نمایند ولی مراتب را در فرم های گزارش بازرسی درج نمایند .
۲- مرتبه ی دوم : به صورت اخطار کتبی و درج در فرم گزارش .
۳- مرتبه ی سوم : به صورت اخطار کتبی و اخذ تعهد کتبی از متخلف و اعمال جریمه .
۴- مرتبه ی چهارم : اقدام به پلمپ مرحله اول مکان : در صورت ارائه ی تعهد محضری و رفع تخلف و ارائه ی رضایتنامه در صورت داشتن معارض بتواند بصورت موقت ۳ ماهه با نامه ی اماکن فعالیت نمایند و در صورتی که طی سه ماه هیچ اثری از تخلف مشاهده نگردید و مواردی از تخلفات به اداره اماکن گزارش نشود ، بتواند پس از اعمال جریمه مجدد مطابق تعهداتش فعالیت نماید .
۵- مرتبه ی پنجم : لغو پروانه ی فعالیت متخلف و پلمپ دائمی مکان فعالیت و ممنوعیت و محرومیت کاری متخلف حداقل به مدت ۳ سال .
تذکر :
۱ – چنانچه فرد علی رغم تذکرات ، در خصوص مراعات حجاب و شئونات اسلامی و نحوه ی پوشش و آرایش عمومی در انظار،نسبت به آرایش زننده برای خود و همکارانش بی توجهی نموده و به تذکرات توجه نمی نماید به هیچ وجه امکان ادامه ی فعالیت مستقل پیدا نکند.
۲- در صورت بروز تخلفات پی در پی از سوی مدیران و کارکنان آرایشگاه ها – فرد خاطی موظف است هزینه های بازرسی و اداری ویژه ای را که اتحادیه یا سایر نهادها بابت نظارت و بازرسی تقبل نموده را برآورد و به عنوان جریمه از متخلف دریافت نماید ضمن اینکه چنانچه فرد متخلف با اعمال روش های غیر حرفه ای و غیر اخلاقی و … موجب ایراد ضرر و زیان مادی و معنوی و خسارات به مشتریان گردد یا باعث ایجاد جراحت و بیماری و آسیب نیز به مشتریان گردد باید مطابق رای دادگاه های صالحه محاکمه و جریمه و مجازات گردد .
هـ – آموزش – تعیین سطح – درجه یا رتبه بندی :
بخش اول – آموزش : با توجه به چند ماده ی پیشنهادی زیر آموزش و ارتقاء مهارت و تخصص و کارآرایی آرایشگران امری ضروری و اجتناب ناپذیر می نماید :
ماده اول : بطور قطع و یقین فرهنگ سازی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب با بهره گیری از روش های تعالی بخش و الهام بخش آموزشی میسر است. فلذا شایسته است با هدف نهادینه کردن امر پاکدامنی و حجاب و شئونات اسلامی سلسله مباحث و مطالب علمی و دینی با مضامین الهی و تأثیر گذار که اغلب در کتب بزرگان ما نیز مشهود است ،در قالب کارگاه های آموزشی و سخنرانی و توزیع کتاب و بروشور و CD و برگزاری مسابقات و تخصیص امتیازات خاص به شرکت کنندگان در این برنامه ها امکان برخورداری فعالان عرصه ی سلامت ، بهداشت و زیبایی را ازاین موهبت الهی بیش از پیش فراهم سازیم.
ماده دوم- آرایش و زیبایی قطعاً زیر مجموعه ای متاثر و مرتبط با «مد» است ، فلذا از آنجا که عمر مفید «مد» در دنیا حداکثر شش ماه است آرایشگران قطعاً باید با روش ها و سبک های مختلف و دانش و مهارت روز آشنا باشند .
ماده سوم – از آنجا که شرایط اقلیمی و آب و هوایی مستقیماً بر سبک – روش – نوع محصول آرایشی و بهداشتی نافذ است ، آرایشگران می بایستی با توجه به این تغییرات طبیعی در کشور از روش ها ی علمی و اسباب و وسایل و محصولات لازم آشنایی پیدا نموده و مبادرت به ارتقاء مهارت و کارآیی نمایند .
ماده چهارم – با توجه به تغییرات رنگ پوست و آناتومی چهره که در ایران متفاوت است قطعاً دانستن این ویژگی ها و بکار گرفتن روش ها متناسب با آداب و رسوم ایرانی اسلامی و توجه به تغییرات مذکور یک آرایشگر حتماً نیازمند کسب دانش و مهارت لازم است .
ماده پنجم – قطعا پیشرفت های علمی و بهداشتی خاصه در بخش علوم تجربی و سلامت فردی و اجتماعی و اختراع ، ابتکار و نوآوری های مربوط به تکنولوژی لوازم و تجهیزات آرایشی و بهداشتی ، فرد آرایشگر را مجاب به کسب دانش و علم و مهارت تخصصی می نماید .
ماده ششم – بی شک توجه به آداب و رسوم ایرانی و شرایط بومی و آداب و رسوم محلی ایرانیان در نقاط مختلف کشور دانشی است که آرایشگر را جهت مراعات اصول آن به کسب و دانش و مهارت لازم رهنمون می نماید .
همچنین از آنجا که ارائه ی خدمات آرایشی و زیبایی بطور مستقیم بر بهداشت و سلامت فردی و حتی اجتماعی تأثیر گذار است.وبا توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی در عرصه های مختلف و بطور خاص در این بخش و تاکید اسلام برحفظ سلامت ،تندرستی ،آراستگی ،فردی و اجتماعی و از سوی دیگر لزوم فرهنگ سازی ،انتظار می رودبه امر آموزش به عنوان پیش نیاز و بستر ساز توسعه ی فرهنگی توجه می گردد.
اهتمام جدی مجامع امورصنفی و اتحادیه ها برآموزش های مدون و هدفمند و مطابق با دانش،تجهیزات و لوازم پیشرفته روز می تواند بر فرهنگ سازی و معرفی الگوهای صحیح رفتاری و اجرایی و مدیریتی ،خاصه در بخش های مدیریت سالن و خدمات به مردم نافذ باشد.
* برنامه های پیشنهادی در زمینه ی آموزش :
مجامع امور صنفی و اتحادیه ها همانگونه که درذیل ماده ۳۰ قانون نظام صنفی خاصه در بخش تشکیل کمیسیون آموزشی به امر آموزش تاکید و تصریح شده و به آن توجه و اشاره ی مستقیم شده است می توانند جهت آشنا نمودن اعضای خود و کارآمد ساختن آنان از یک سو و پیشگیری از انواع آسیب های اجتماعی ، فرهنگی و مغایر با سلامت فردی و اجتماعی از یک سو و ترویج فرهنگ غنی عفاف و حجاب با مدگرایی ایرانی اسلامی و تحکیم روابط خانواده و برقراری سلامت اجتماعی پایدار به نحو زیر مبادرت به آموزش اعضاء (آرایشگران عضو اتحادیه) بنمایند .
۱- برگزاری همایش های عمومی (آموزشی و فرهنگی ) مستقیما یا با مشارکت سایرین .
۲- برگزاری کارگاه های آموزشی ( کوتاه مدت یا بلند مدت) مستقیما یا با مشارکت سایرین .
۳- برگزاری انواع فستیوال و نمایشگاه های تخصصی و مسابقه به نحوی که بر دانش و رقابت سالم آرایشگران کمک نماید و اهداف فرهنگی ، آموزشی را تامین نماید .
تذکر مهم :
۱- در هرسه آیتم فوق با توجه به ضرورت ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و نهادینه شدن این مهم در سطح ملی و خاصه میان مراکزی که بیش از هر قشر و صنفی در معرض تهدید هستند و هم مؤثرند و هم متأثر (مانند آرایشگاه ها) بهتر است مفاهیم علمی و دینی نیز در قالب برنامه های درسی – سخنرانی – مسابقه پیش بینی گردند تا در هر سه مورد مذکور از آنها استفاده شود.
۲ – برگزاری هر سه مورد پیشنهادآموزشی فوق می تواند در قالب یک قرارداد همکاری میان اتحادیه و افراد حقیقی یا حقوقی (موسسات و شرکت های فعال)صورت گیرد.
*مراعات این نکات مزایای زیر را به دنبال دارد:
۱-نهادیه شدن امر عفاف و پاکدامنی و حجاب و شئونات اسلامی و ترویج بصیرت دینی و از همه مهمتر باعث تذکر و توجه بیشتر گردیده و بطور خاص افراد ضمیر پاک را بیدارتر می سازد.
۲- انتقال تجارب گوناگون فن ،دانش و مهارت به صورت مستقیم و با توجه به التزام تعهدات افراد طرف قرارداد.
۳- برخورداری آرایشگران از توانمندی های فعالان عرصه ی سلامت و زیبایی که برخی از آنان جهت تحصیل علم و دانش و مهارت مبادرت به کسب دانش از کشورهای دیگر نیز نموده اند.
۴- یادگیری هدفمند و مستقیم و با هزینه ی مناسب از اساتید غیر ایرانی در مراکز رسمی و قانونی.
۵- تحصیل درآمد به نفع اتحادیه و در جهت تأمین منافع آموزشی وارتقاء مهارت عمومی آرایشگران بدون هیچ تبعیضی در سراسر کشور.
ویک پیشنهادمهم:
بهتر است اتحادیه ها دارای ویژه نامه ای تخصصی و ژورنال آموزشی باشنددر هررشته تا بتوانند از این ابزار فرهنگی در جهت فراهم شدن تحصیل علم و اطلاع رسانی درست و معرفی سالن های دارای مجوز مردم در سطح منطقه و شهر بهره جست.
بخش دوم – تعیین سطح : با توجه به چند ماده ی پیشنهادی زیر در خصوص تعیین سطح و درجه یا رتبه بندی آرایشگران امری ضروری و اجتناب ناپذیز می نماید :
ماده اول – توجه به تفاوت کارایی ، تخصیص و ارزش علمی و مهارتی و تجارب افراد ( آرایشگران) که این نکته قطعا بر کیفیت ارائه ی خدمات به مشتریان ( مردم ) تاثیر گذار است .
ماده دوم – توجه به تفاوت مشهود تجهیزات – لوازم – امکانات و وسایل آرایشگران در محیط های کاری که قطعا بر کیفیت ارائه ی خدمات به مشتریان ( مردم ) تاثیر گذار است .
ماده سوم – توجه به تفاوت موقعیت مکان و میزان و متراژ فضای کاری و محل استقرار آرایشگران در شهرهای خود که قطعا بر کیفیت ارائه ی خدمات به مشتریان ( مردم ) تاثیر گذار است .
ماده چهارم – توجه به تفاوت در میزان توفیق در جهت ایجاد اشتغال و استخدام کمی و کیفی آرایشگران در محل فعالیت که قطعا بر کیفیت ارائه ی خدمات به مشتریان ( مردم ) تاثیر گذار است .
ماده پنجم – توجه به تفاوت در نحوه ی ارائه ی خدمات مرتبط و جانبی و مشتری مداری در محل فعالیت که قطعا بر کیفیت ارائه ی خدمات به مشتریان ( مردم ) تاثیر گذار است .
* توجه جدی به موارد فوق الاشاره که قطعا بر افزایش توفیق در توسعه ی سلامت و رفاه و رضایتمندی حداکثری خواهد انجامید ما را برآن می دارد تا مبادرت به امر تعیین سطح آرایشگران با هدف درجه و یا رتبه بندی آرایشگران نماییم .
* در ضمن از فواید این تقسیمات با توجه به نکات فوق ، توجه به تدوین و تنظیم حرفه ای است که باید مطابق با رتبه و درجه ای که آرایشگر کسب نموده باشند و مشتری و آرایشگر را از بلا تکلیفی در ناهمگون و نامربوط بودن تعرفه با خدمات برهاند.
* برنامه های پیشنهادی در زمینه ی تعیین سطح :
۱- برگزاری آزمون عملی تعیین سطح آرایشگران مطابق با اصول علمی و استاندارد خدمات آرایشگری.
۲- برگزاری کتبی و تستی تعیین سطح آرایشگران مطابق با اصول علمی و استاندارد خدمات و استاندارد مصرف لوازم آرایشی .
تجمیع نمرات ماخوذه از هر دو آزمون طی گواهی نامه ای که از سوی اتحادیه ( مستقیم با با مشارکت ) است به فرد اعطاء و ابلاغ می گردد و نکات ضعف و قوت وی به او تذکر داده می شود و نمره ی ماخوذه ملاک درجه بندی و رتبه بندی تخصصی آرایشگر است .
و – تشویق و فرهنگ سازی :
ماده ی اول- هدفمند کردن انواع وام وتسهیلات بانکی:
در حال حاضر با توجه به ضرورت توجه و پرداختن به امر ازدواج مبلغ ۲ میلیون تومان به طرفین با تضمین های سخت و… پرداخت می شود در حالی که چند برابر همین مبلغ توسط صندوق مهر امام رضا (ع) و کمیته امداد امام خمینی (ره )جمعاً به ارزش ۰۰۰/۰۰۰/۲۰ تومان به خانمی که متارکه کرده یا به هر دلیل سرپرست خانواده است جهت کار اعطاء می گردد.
پیشنهاد می شود صندوق و نهاد مذکور و سایر نهادها برای جلوگیری از دلیل واقع نشدن یا انگیزه واقع شدن دریافت وام و اقدام به طلاق یا جدایی وام و تسهیلات و حمایات مذکور را به زوجین اعطاء کنند تا به بهانه ی بیکاری و امور مالی و دلایل مادی که ۸۵% آمار طلاق را به خود اختصاص می دهد تأثیر بسزایی در کاهش آن باشد.
ماده دوم – تعدیل و تصحیح نحوه ی محاسبه ی مالیات بر مشاغل (در خصوص صنف آرایشگران) :
دقت در نحوه ی تنظیم مالیات شاغلین این صنف می تواند برسلامت کار و حسن تعهد و التزام فرد نسبت به ارائه خدمات مطابق سنت ها و آداب و رسوم و قوانین و مراعات حق الناس نافذ باشد.
وملاک ، مثل سایر اصناف، دفاتر مالی باشد نه ظاهر فرد و مکان و نوع و میزان و امکانات ،که متأسفانه این رفتار در برخی شهرها نهادینه شده و خود موارد بروز برخی آسیب های اجتماعی و آسیب بر رفتار و اخلاق حرفه ای شده است.
ماده ی سوم – اجرای طرح تشویق و اخطار :
تهیه ی دفتر چه ای که عناوین اخطار و هم ارشاد و تشویق و ارزیابی عملکرد واحد صنفی درج گردد و راهی باشد برای کنترل و ثبت موارد و نکات مثبت و منفی .
ماده ی چهارم – تکریم رؤسای محترمه اتحادیه ها ی قبلی :
با هدف تکریم از فعالان پیشنهاد می گردد رؤسای محترم اتحادیه های قبلی با توجه به زحماتی که کشیده اند از پرداخت حق عضویت های بعدی طی سالهای بعدی فعالیت خود معاف باشند.
ماده ی پنجم – خدمات بیمه ای و تسهیلات مربوطه :
۱- با توجه به اینکه اغلب زنان شاغل در این صنف بی سرپرست یا بد سرپرست هستند و تمایل به بیمه شدن دارند مشمول طرح بیمه ارزان ۳% کمکی به بانوان شاغل در این صنف است بشوند.
۲- با حمایت و تأیید اتحادیه ها افرادی که ندانسته اقدامی برای بیمه شدن خود ننموده اند بتوانند سوابق قبلی خویش را با تأیید اتحادیه و مشمول بیمه احیاء نمایند.
*امروز یکی از بزرگترین مشکلات این صنف بیمه ی آنان است که لازم است به طریق منطقی رسیدگی گردد.
ماده ی ششم – ساماندهی آرایشگاه های فاقد مجوز :
بی شک در برخی شهرها تعداد آرایشگاه های فاقد مجوز گاهی سه برابر سالن های دارای مجوز است . لذا جهت ساماندهی این معزل نکات ذیل پیشنهاد می گردد:
۱- معرفی فاقدین مجوز برای کار و اشتغال به آرایشگاه های دارای مجوز به عنوان مباشر در صورتی که بتوانند مشتریان خود را نیز به سالن های دارای مجوز ببرند و ۷۰% از درآمد را خود برداشت نموده و ۳۰% را به صاحب جواز بدهند.
۲- تنظیم نقشه راهبردی (بهداشت – سلامت – زیبایی )هر شهر و منطقه توسط اتحادیه ها و تعیین ظرفیت لازم جهت تأسیس و اعطاء جواز فعالیت مطابق ظرفیت واقعی محلات و مناطق.
۳- هدفمند پرداخت شدن وام ها و تسهیلات بانکی نهادهایی مثل کمیته امداد و صندوق مهر امام رضا(ع) به افرادی که قصد دایر نمودن سالن زیبایی را دارند به نحوی که تناسب محلی داشته باشد و مطابق با نقشه راهبردی و منطقه ای باشد.
۴- شناسایی املاک مشکل دار و غیر قانونی در هر منطقه و تعامل جدی و نزدیک اتحادیه آرایشگران با اتحادیه املاک جهت هماهنگ عمل کردن در تخصیص و کرایه و اجاره ی مکان توسط واحدهای صنفی املاک به افرادی که فاقد مجوز فعالیت هستند.
تذکر:
اعلان رسمی و قانونی به همه ی واحدهای صنفی املاک جهت خودداری از تنظیم اجاره نامه و خرید و فروش املاک به افرادی که متقاضی تأسیس مشاغل هستند ولی جواز لازم را ندارند.
۵- صدور پروانه ی موقت به افرادی که شرایط لازم را احراز می نمایند جهت آماده کردن خود برای مراعات سایر شرایط.
ماده ی هفتم :
برگزاری نکوداشت های استانی و ملی با هدف فرهنگ سازی الگوهای موفق در هر استان و سالانه در سطح ملی به همت اتحادیه ها و مجامع امور صنفی و بخش خصوصی ( خوشبختانه این شرکت در این زمینه تجارب و توانمندیهای مفیدی دارد).برگزاری نکوداشت های استانی و ملی با هدف قرار گرفتن ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و مدگرایی ایرانی اسلامی و تحکیم روابط خانواده به عنوان موضوعات و مفاهیم اصلی این نکوداشت ها به جهت فرهنگ سازی می تواند امکان شناسایی نخبگان و تشویق فعالان به حفظ وحراست از این مفاهیم الهی و عمل به آنان کمک نموده،دولت را در امر ترویج پاکدامنی و تداوم و تحکیم روابط خانواده و بالاخره برقراری سلامت اجتماعی پایدار بیش از پیش موفق نماید.
این بخش قطعاً با رویکردی ایجابی و تشویقی و با ابزار تکریم و تجلیل تلاش می کند تا ذوق و علاقه ی مخاطبین را به عفاف و حجاب برانگیزد و فرد با عمق جان و علاقه به سوی درک این فضیلت نورانی گام بردارد.
ماده ی هشتم :
تلاش در جهت نامگذاری روز ۲۸ آبان روز آراستگی (سلامت) و زیبایی با هدف فرهنگ سازی و امکان تنظیم و تدوین استانداردهای مصرف و خدمات و … .
ماده ی نهم :
برگزاری همایش های معرفی محصولات بهداشتی آرایشی که دارای مجوز رسمی و لیبل از وزارت بهداشت باشند در جهت ساماندهی مصرف محصولات مورد تایید و تحقق استاندارد مصرف .( صرفاً شرکت هایی بتوانند همایش برگزار کنند که محصولی که قرار است تبلیغ نموده و به فروش برسانند از وزارت بهداشت و بازرگانی مجوزهای لازم را داشته باشند.
ماده ی دهم :
برگزاری نمایشگاه های تخصصی در جهت معرفی محصولات و فعالان مورد تایید و دارای مجوز با هدف حمایت از فعالان و معرفی محصولات بهداشتی و آرایشی که دارای مجوزهای لازم هستند.
ماده ی یازدهم :
برگزاری تورها و اردوهای تخصصی ( فرهنگی و آموزشی) داخلی و خارجی با هدف تقویت رقابت صحیح و ارتقاء مهارت و دانش سلامت و زیبایی و سبک های علمی و درست سایر کشورها ، مخصوصاً کشورهای اسلامی.
خاتمه :
امید است به فضل و رحمت الهی تمامی پیشنهادات این شرکت ( مهدکارآفرینان پگاه پایا«مکاپ») که محصول سالها هزینه و سرمایه گذاری و فعالیت و بالاخره تجربه ی مفید توام با حفظ تعهد و اعتقادات دینی و بر پایه ی التزام به نظام مقدس جمهوری اسلامی خاصه توجه به رهنمودهای رهبر فرزانه ی انقلاب توسط فرزندان بسیجی معظم له در این کشور بوده است با حمایات دولت مردان کشور اسلامی مان و توصیه های رهبر معظم انقلاب ورود نهادهای مردمی و مردم در امور مختلف با هدف ماندگاری و پایداری بیشتر خدماتی که حاصلش رضایتمندی حداکثری مردم باشد شاهد اقامه ی این آیین نامه و طرح ساماندهی توسط عوامل همین شرکت «از باب مراعات حق الناس»در تحقق برنامه ها باشیم.
والعاقبه للمتقین
ان الله لایضییع اجر المحسنین
با تجدید احترام – حسین نورالدین حاج حسینی
رییس هیئت مدیره و مدیر عامل
شرکت مهدکارآفرینان پگاه پایا(مکاپ)